LRT.lt straipsnis – dokumentinio filmo apie Kotryną Jogailaitę gimimas

LRT.lt straipsnis – dokumentinio filmo apie Kotryną Jogailaitę gimimas

Nuotraukoje – dokumentinio filmo režisierė ir prodiuserė Gitana Platakytė.

 

Nors Kotryna Jogailaitė, Lenkijos karalienės ir Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Bonos dukra, gyveno beveik prieš 500 metų, tačiau jos neįtikėtina gyvenimo istorija ir per vargus įgytas Švedijos karalienės titulas iki šiol kursto kūrėjų vaizduotę. „Yra kai kas amžino apie mus visus,“ – sako dokumentinio filmo režisierė ir prodiuserė, saviugdos praktikų moderatorė Gitana Platakytė, rašoma pranešime žiniasklaidai. 

Filmo kūrėja sujungs du skirtingus žanrus – istorinę ir psichologinę – dokumentiką, kad šiandieninis žmogus netikėtu kampu pažvelgtų ne tik į neeilinės istorinės asmenybės gyvenimą, bet ir į savo paties sielos gelmes.

Bėgant metams keičiasi tik žmonių drabužiai ir „žaislai“ – rūbai, ginklai, papuošalai ir kiti daiktai, tačiau esminės vertybės, savirealizacijos iššūkiai ir amžinosios gyvenimo prasmės paslaptys išlieka tokios pačios. „Karališkos asmenybės Kotrynos Jogailaitės gyvenimo istorija – tai galimybė pasigilinti į lyderystės ir saviugdos paslaptis, aktualias visais laikais. Jos istorija ir šiandien įkvepia drąsos būti savimi, atrasti vidinę jėgą ir ramiai, pasitikint savo intuicija, priimti pokyčius, vedančius į atradimus,“ – įsitikinusi filmo režisierė, prodiuserė G. Platakytė.

Šis filmas nebus įprasta atkuriamoji istorinė drama, bet dviejų skirtingų žanrų – istorinės ir psichologinės dokumentikos – sintezė. Ryšį tarp prieš 500 m. gyvenusios Kotrynos Jogailaitės ir dabartinių žmonių filme sukurs saviugdos specialistai, naudodami įvairias praktikas, metodus ir technikas. Filmuodamiesi šiandieniniai žmonės įsijaus į karalienės Kotrynos gyvenimą ir suras naujų įžvalgų, kaip tobulinti ir realizuoti savo asmenybę. Stebėdami ši vyksmą žiūrovai kartu su filmo dalyviais užčiuops, pajaus ir išgyvens amžinuosius slėpinius bei atras savo stiprybes.

Kotrynos Jogailaitės likimas jungia keturias šalis – Lietuvą, Lenkiją, Suomiją ir Švediją, todėl šis filmas yra tarptautinis projektas. Minėtų valstybių istorikai pasakos apie karalienės Kotrynos gyvenimo faktus, taip pat bus filmuojamos pilyse, kuriose gyveno karalienė Kotryna. „Šios karališkos moters meilės istorija ir nuopelnai nenusileidžia jos garsiajam broliui Žygimantui Augustui, tiesiog Kotryna nėra taip plačiai žinoma. Esu tikra, kad žmonės domisi savo šalies istorija ir nepaprastas Kotrynos Jogailaitės gyvenimas jiems taip pat bus įdomus,“ – sako filmo režisierė.

Filmo kūrėjus optimistiškai nuteikia lietuvių dėmesys savo istorijai, nes mūsų šalyje itin populiarios knygos ir filmai, kuriuose atgyja neeilinės istorinės asmenybės iš mūsų valstybės praeities. Pavyzdžiui, rašytojos Kristinos Sabaliauskaitės istoriniai romanai Lietuvoje parduodami neįtikėtinais tiražais, kurie skaičiuojami šimtais tūkstančių. O šiemet išleistas debiutinis Ilonos Skujaitės istorinis romanas apie Kotryną Jogailaitę „Karo nuotaka“ akimirksniu tapo bestseleriu – per 3 pirmuosius mėnesius buvo išleisti 3 šios knygos tiražai. Remdamasi šia knyga Švedijoje gyvenanti žurnalistė bei turizmo komunikacijos specialiste Gerda Butkuvienė parengė turistinį maršrutą abipus Baltijos per 4 šalis „Kotrynos Jogailaitės pėdsakais“ (skaitmeninį žemėlapį galima rasti čia).

Dokumentinis filmas apie šią karališką asmenybę bus dar vienas žiūrovams patrauklus būdas daugiau sužinoti apie ją, nes lietuviški istoriniai filmai mūsų šalyje sugeba pritraukti pilnas sales. Pvz., „Tadas Blinda. Pradžia“ sulaukė per 300 000 žiūrovų dėmesio ir aplenkė netgi legendinį „Titaniką“, o per 262 000 žiūrovų pritraukęs filmas „Tarp pilkų debesų“ pranoko „Bohemijos Rapsodiją“.

Dėl savo tarptautiškumo filmas apie Kotryną Jogailaitę aktualus ne tik Lietuvos, bet ir kaimyninių šalių žiūrovams, todėl jį planuojama rodyti kino teatruose, festivaliuose, kultūros ir švietimo įstaigose, ambasadose Lietuvoje bei užsienyje.

Nuoroda į straipsnį: 

https://www.lrt.lt/naujienos/kultura/12/2047604/karaliska-asmenybe-ikvepe-lietuvius-sukurti-filma-naujoviskai-sujungianti-du-zanrus